Jesenska filmska šola: Filozofov greh

V Slovenski Kinoteki v Ljubljani bo med 14. In 17.10. potekala jesenska filmska šola (JFŠ): simpozij filmske teorije, ki bo letos potekal pod naslovom »Filozofov greh: komedija in melodrama Stanleyja Cavella«.

V začetku novembra (predvidoma 13.11.2014 v Vetrinjskem dvoru) bomo nekaj prispevkom letošnje izvedbe šole lahko prisluhnili tudi v Mariboru. Več o tem kmalu.

Stanley Cavell velja za enega največjih sodobnih ameriških filozofov, ki teoretsko slavo črpa iz grešne in nezaslišane poteze – napisal je namreč prva filozofska dela, ki se posvečajo izključno filmu in utemeljijo specifično področje, filozofijo filma. Cavell je premislil film kot »veliko delo duha«, primerljivo s filozofskimi tradicijami, zato v teh delih najdemo nenavadno sopostavitev z velikopotezno namero – vzpostaviti razpravo o Hollywoodu kot skupni kulturni dediščini Amerike in Evrope. Cavell je prebil led, ki je ločeval filozofijo in pogrošne ameriške izdelke (komedije!, melodrame!, romance!), med drugim je ob bok postavil Franka Capro in Immanuela Kanta, Caryja Granta in Friedricha Nietzscheja, Howarda Hawksa in Ludwiga Wittgensteina. Letošnja edicija Jesenske filmske šole se spušča v filozofijo filma. Na začetek simpozija umeščamo šolski uvod v to področje, predstavitev misli Stanleyja Cavella. Šolski usmeritvi botruje dejstvo, da Cavell v slovenski filozofiji oziroma filmski teoriji še ni pustil globljega pečata. »Šola« dalje prinaša nove izpeljave Cavellovih nastavkov: razmisleke o komediji, melodrami, filmskem realizmu.

Več o ljubljanskem dogodku na: http://www.kinoteka.si/si/463/187/Jesenska_filmska_sola_Filozofov_greh_14_17_10.aspx

Advertisements

One thought on “Jesenska filmska šola: Filozofov greh

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s