O nasilju

Hannah Arendt

»[…] Oblast (angl. power, nem. die Macht) je skupna zmožnost spreminjanja razmer, ki nastane iz delovanja z drugimi. V razmerju med institucija­mi oz. vladajočimi in med vladanimi se oblast kaže kot podporno mnenje. Vladani v tem primeru podpirajo vladajoče in jih s tem pooblaščajo za vodenje dolo­čenih politik. Država ima oblast toliko časa, dokler so ji državljani lojalni in so jo pripravljeni ubogati ali se boriti za­nje. Revolucija pa se lahko zgodi potem, ko so vladajoči že izgubili oblast, ki so jim jo dodeljevali vladani. Podpornega mnenja ni mogoče pridobiti s prisilo, temveč le z vključevanjem v so-delova­nje. Celo diktatorji in totalitarni voditelji ne morejo učinkovito uporabljati nasilja nad žrtvami brez soglasja ljudstva. Oblast v smislu soglasja je tako bistvo vsake politične organizacije«.

Gorazd Kovačič v recenziji knjige v reviji Razpotja, št. 16, 2014

Vir: http://www.razpotja.si

Podatki o knjigi:

Naslov izvirnika: On Violence
Spremna beseda: Vlasta Jalušič
Prevedla: Vlasta Jalušič, Mirt Komel
Uredila: Vlasta Jalušič
Ljubljana 2013, 115 str.

O knjigi:

V svoji knjigi O nasilju je Hannah Arendt enačbo »oblast je nasilje« postavila pod vprašaj. V uvodu v knjigo je izpostavila, da je tekst napisala spričo študentskega revolta konec šestdesetih let prejšnjega stoletja in se v razpravo spustila predvsem zato, ker je v zvezi z analizo in pojmom nasilja obstajala »nepopisna zmešnjava«. Obenem je zaznala strašen razkorak med fascinacijo nove generacije z nasiljem in retoričnim poveličevanjem nasilja pri novi levici ter dejanskim potekom upora na univerzah, ki je zamajal temelje oblasti – vendar ne z nasilno dejavnostjo, pač pa, ravno nasprotno, s političnim, nenasilnim delovanjem.

Besedilo O nasilju, ki je temeljilo na dveh prejšnjih objavah v Journal of International Relations in v New York Review of Books, je v angleščini prvič samostojno izšlo leta 1970, dve leti pozneje pa še v knjigi Crises of the Republic (1972), ki je vsebovala še dva druga eseja (»Civil Disobedience« in »Lying in Politics«). V nemški verziji je nekoliko predelana različica, ki jo je prevedla avtorica sama, leta 1970 izšla kot knjiga Macht und Gewalt (Oblast in nasilje), ki izpostavi temeljno razlikovanje že v samem naslovu.

Vir: http://www.zalozbakrtina.si/index.php?page=knjiga&kid=347

Napotili:
http://zofijini.net/hannah-arendt-o-nasilju/
http://radiostudent.si/kultura/humanistika/nasilje-in-oblast

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s