»Kaj imam jaz z globalnim uničevanjem okolja?«

Osrednja tematika predavanja Dejana Savića, ki je 22.5.2015 potekalo v Kolnkišti na Ptuju, je bilo vprašanje moralne odgovornosti posameznika in držav za podnebne spremembe.

Posnetek na: https://archive.org/details/SavicKolnkista

Vsi opažamo, da se naše okolje spreminja. Pozimi snega skoraj ni več, toča je vsakoletni pojav, nevihte so skoraj vedno že neurja. Podnebne spremembe se kažejo veliko prej, kot so pričakovali najbolj pesimistični scenariji.

A še vedno ni prepozno. Podnebne spremembe se da obrzdati, če bomo hitro začeli opuščati fosilna goriva in način življenja, ki troši velike količine energije. To so spoznanja naravoslovnih znanosti.

Družboslovno – humanistična vprašanja pa nastopijo, ko si postavimo vprašanje, kdo naj vodi spremembe, ki jih potrebujemo? Naj spremembe organizira država ali morajo spremembe priti s strani ozaveščenih posameznikov? Kje je vloga korporacij, nekatere imajo večji proračun kot Slovenija, se lahko še naprej izločajo iz družbene debate in skrbijo le za dobiček? So prebivalci različnih delov sveta enako odgovorni ukrepati, ko pa so izpusti povprečne Evropejke 10 krat višji od izpustov prebivalke Bangladeša.

Naravoslovje nam pomaga spoznati okoljske probleme, vprašanja odgovornosti za reševanje (globalnih) okoljskih vprašanj pa sodijo v polje družbenega. Kajti od naših pogledov na pravičnost, moralnost, vlogo posameznika in sliko ekonomije je odvisno, katero pot bomo izbrali za najboljšo. Brez humanistike in družboslovja v tej razpravi, bodo rešitve oblikovali tisti, ki imajo največjo moč, denar in vpliv, tem pa poštenost, pravičnost in položaj šibkejših ne pomeni prav veliko.

Dejan Savić je filozof, publicist in doktorski študent socialne filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Pri svojem raziskovanju se osredotoča na vprašanje medgeneracijske pravičnosti na področju okoljevarstva, podnebno etiko in druga vprašanja s področja etike in politične filozofije. Zaposlen je v Greenpeaceu Srednja in Vzhodna Evropa na projektu za napredovanje energetske tranzicije v Mediteranu.

Predavanje je potekalo v organizaciji Kolnkište Ptuj

Napotila:
http://klub-kps.si/kolnkista/
Proti generacizmu: oris pojmovanja pravičnosti do prihodnjih generacij
https://www.academia.edu/4031053/Proti_generacizmu_oris_pojmovanja_pravi%C4%8Dnosti_do_prihodnjih_generacij
Filozofska izhodišča pravne zaščite prihodnjih generacij
https://www.academia.edu/4031218/Filozofska_izhodi%C5%A1%C4%8Da_pravne_za%C5%A1%C4%8Dite_prihodnjih_generacij
Greenpeace Slovenija
http://www.greenpeace.org/slovenia/si/
Dejan Savić
http://zofijini.net/avtor/dejan-savic/

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s