Frontalno o korupciji: Alma M. Sedlar

Posnetek pogovora je začasno umaknjen na zahtevo Alme M. Sedlar

Fronta za Maribor je jeseni 2015 začela s ciklom pogovorov z naslovom FRONTALNO O KORUPCIJI, ki jih organiziramo v Salonu uporabnih umetnosti (Glavni trg 1) v Mariboru.

Naša druga gostja po dr. Eriku Breclju je bila Alma M. Sedlar, s katero smo se pogovarjali o uspešnosti preprečevanja korupcije pri nas in o delovanju Komisije za preprečevanje korupcije. Alma M. Sedlar, sicer pred tem novinarka in sindikalistka, je tista namestnica predsednika KPK, ki je odkrito spregovorila tudi o težavah znotraj komisije in javno pokazala na njene slabosti in zmanjšan ugled. V svoji viziji se zavzema za to, da KPK ne bi obveljal za moralno policijo in podaljšek politike, ampak bi postal institucija s sposobno in učinkovito organiziranostjo ter prepoznavno strateško usmeritvijo v boju zoper korupcijo. Pogovor je vodil dr. Boris Vezjak.

Gostja je izpostavila problem prevelikega ukvarjanja komisije same s seboj, medtem ko se mnoge koruptivne prakse v družbi nemoteno odvijajo naprej. KPK pod vodstvom sedanjega predsednika Borisa Štefaneca ne dosega rezultatov, kot jih je komisija pod vodstvom prejšnjega predsednika Gorana Klemenčiča, sooča se z odstopi in zmanjšano kredibilnostjo v javnosti. Vse to naj bi po njenem mnenju pripeljalo do velikega upada prijav, saj ljudje ne verjamejo, da je komisija sposobna spremeniti stanje, prav tako izgublja na ugledu.

Študijski primeri iz drugih držav pričajo, da je diskreditacija komisije precej uveljavljen način za zmanjšanje njene družbene vloge, kar govori o tem, da vladajočim strukturam nikjer ni v interesu, da se korupcija sistematično raziskuje.

Zakonski okvir KPK omejuje le na delo javnih uslužbence v politiki in administraciji, ne pa tudi na privatni sektor, s čimer se lahko nagovori le en vidik spornih družbenih odnosov, pogodb in podobno.

Med največjimi uspehi KPK je Alma Sedlar izpostavila spletno aplikacijo Supervizor.

Med pomembnejšimi nalogami KPK v prihodnosti je navedla sistemski pristop k preprečevanju korupcije, ki bo tudi samo komisijo naredil manj odvisno od njene vsakokratne kadrovske zasedbe.

Občinstvo, med katerim je bilo nekaj pomembnih Mariborčanov in nosilcev javnih funkcij, je zanimalo, kako se izogniti manipulacijam s Supervizorjem (primer rektorskega kandidata Sama Bobka, ki je moral odstopiti od kandidature), kakšen je vzajemni odnos slabitve in krepitve med KPK in množičnimi mediji in kaj sploh prijavitelji razumejo pod pojmom korupcije. Izkazalo se je, da ljudje pogosto nimajo prave predstave o tem, kaj je korupcija in kaj koruptivno in da smo se v državi od popolne odsotnosti teh tem pred desetimi leti premaknili v izjemno občutljivost, ko kot koruptivna razumemo tudi tista dejanja, ki to v resnici niso.

Še posebej problematično se je v pogovoru izkazalo zaposlovanje nekdanjih članov komisije po prenehanju funkcije, saj ne velja vsaj začasna ”konkurenčna klavzula”, s čimer se povečuje verjetnost, da podatki, s katerimi operira KPK, pronicajo v organizacije, ki so bile ali so še predmet njenega nadzora.

Peter Simonič

Vir in več na: http://www.frontazamaribor.si/frontalno-o-korupciji-alma-m-sedlar-2/

Organizacija pogovora: Fronta za Maribor

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s