Kaj so delavske pravice?

Rosina šola delavskih pravic za mlade

MISC INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže je v sklopu »Rosine šole delavskih pravic za mlade« pripravila predavanje in diskusijo z naslovom: Kaj so delavske pravice? Predaval je Anej Korsika z Inštituta za delavske študije.

Upor proti neznosnim delovnim razmeram, izkoriščanju in brezpravju delavcev je čikaške delavce v začetku maja 1886 pripeljal na ulice. Zahtevali so boljše možnosti za delo in življenje, predvsem pa uzakonjen osemurni delavnik. V 21. stoletju pod skupnim imenom fleksibilizacije država spreminja državno reguliran trg v konkurenčni trg dela in vzpostavlja nove odnose moči med družbenimi razredi, s tem, da krepi enega in slabi drugega. Ponovno je na pohodu masovna redukcija temeljnih socialnih in ekonomskih pravic z namenom povečevanja profita in krepljenja konkurenčnosti. Na predavanju in v diskusiji smo se seznanili s temeljnimi pojmi, z zgodovino boja za delavske pravice in tistimi strukturnimi posegi, ki delavske pravice krčijo danes.

Anej Korsika je politolog, ki se ukvarja s kritično teorijo družbe predvsem s kritiko politične ekonomije.

MISC INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže v letošnjem letu začenja s programom Rosina šola delavskih pravic za mlade, katerega namen je presekati agresivni pohod kapitalizma in neoliberalne ideologije po prostorih, kjer se izobražujejo in družijo mladi. Mlade, ki so ena izmed najbolj številčnih skupin prekarnih delavcev, želijo seznaniti s pomenom delavskih pravic, pomenom organiziranja za boj za vnovično pridobitev izgubljenih delavskih pravic in pomenom zaposlitve zavarovane s temeljnimi delavskimi in socialnimi pravicami in dohodkom, ki zagotavlja dostojno življenje.

Organizacija: Mestni Mladinski svet Maribor, MISC INFOPEKA, Študentska Iskra

Več na: http://www.infopeka.org/web/?p=52046

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s