Temeljna podmena kapitalizma: pozasebljanje reproduktivnega dela in kategorično pogospodinjanje žensk

MISC INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže je v sklopu Rosine šole delavskih pravic za mlade pripravila predavanje dr. Lilijane Burcar z naslovom: Temeljna podmena kapitalizma: pozasebljanje reproduktivnega dela in kategorično pogospodinjanje žensk.

Slovenski statistični podatki kažejo, da je desetina vseh žensk delavk z najnižjimi plačami dobila plačo, ki ni presegla praga tveganja revščine, medtem ko je ista skupina moških delavcev dobila plačo, ki je presegla prag revščine. Zaposlitveni status, torej zaposlitev z najnižjo plačo, polovični delovni čas, zaposlitev preko avtorske ali podjemne pogodbe ali brezposelnost postavlja ženske ponovno v ekonomsko odvisnost in nazaj pred štedilnik v vlogo gospodinje, matere in negovalke. Odvzeta ji je možnost razvoja v svobodno in avtonomno osebnost, saj je zreducirana je zgolj na reproduktivno delovno silo. To gre z roko v roki z napadi na javne storitve, med drugim ukinjanjem 100 % sofinanciranja javnih vrtcev, pojavom vedno dražjih domov za ostarele oz. privatizacijo teh storitev. Kapitalizem je torej eden izmed glavnih vzrokov za neenakost žensk.

Dr. Lilijana Burcar je zaposlena na Oddelku za anglistiko in amerikanistiko Filozofske fakultete. Ukvarja se s feministično teorijo in študijami spolov, postokolonialnimi in neokolonialnimi študijami, družbeno pravičnostjo in sodobno britansko in ameriško književnostjo.

Napotili:
http://www.infopeka.org/web/?p=52766
Po socializmu le tema demokracije: restavracija kapitalizma in pogospodinjenje
http://zofijini.net/po-socializmu-le-tema-demokracije-restavracija-kapitalizma-in-pogospodinjenje-zensk/

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s