Köln ni Kairo

Zakaj moramo v debati o napadih na ženske na silvestrsko noč ohraniti trezno glavo

Težko si je predstavljati, kaj natančno se je na Silvestrovo zgodilo v Kölnu. Do zdaj je bilo podanih skoraj sto kazenskih ovadb zaradi različnih kaznivih dejanj, od teh je bilo najmanj petnajst prijav zaradi spolnega nadlegovanja, ena zaradi posilstva. Prizadeti so večinoma opisali, da so storilci »po videzu sodeč izvirali iz severne Afrike« ter da so bili močno opiti.

Revija Stern je čisto zares tvitnila: »1000 moških je na kölnski glavni železni­ški postaji spolno nadlegovalo ženske«. Absurdna napačna informacija, ki so jo sicer pozneje v besedilu popravili; toda to ni spremenilo dejstva, da se je tvit veselo širil naprej. Tudi prek drugih kanalov se je stopnja histerije povečala, desna drhal se je mobilizirala. Eni želijo obesiti Angelo Merkel, ker je kriva za vse, drugi želijo organizirati avtobuse v Köln, da bodo zaščitili »bele nemške ženske«.

Z osupljivo hitrostjo je bila ponujena stara rasistična pripoved, po kateri »tuji temnopolti moški« spolno ogrožajo »domače plavolase ženske«. Splošno sumljive so postale feministke: če tega stališča ne bodo zagovarjale enako glasno, niso prave feministke, zasmehujejo žrtve ter si zatiskajo oči pred resnico!

Toda res je ravno nasprotno. Če se predamo skušnjavi ter se povežemo z rasisti, smo že izgubili. Kajti njihova ponudba za sklepanje zavezništva je svetohlinska. Gre za iste tipe, ki jim je običajno vseeno za spolno nasilje, ki zaničujoče šale o ženskah in otipavanje prsi smatrajo za poskus flirtanja in ki menijo, da govorjenje o spolnem nasilju v zvezah uničuje družine.

In ti sedaj odkrivajo svojo naklonjenost do svobode žensk? Zaščita, ki jo zahodni moški ponuja »svojim« ženskam, žal še nikoli ni pomenila resnič­nega spoštovanja njihovih želja. Ampak je prej tako kot pri lordu Cromerju, ki je bil konec 19. stoletja britanski generalni konzul v Egiptu. Tam se je goreče potegoval za odkrivanje »neciviliziranih« egiptovskih žensk, medtem ko je v Angliji istočasno ustanovil »moško ligo proti uvedbi volilne pravice za ženske«.

Ko že govorimo o Egiptu: ali nam sedaj pretijo enake razmere kot na trgu Tahrir v Kairu, kjer so morale ženske med arabsko vstajo pretrpeti množične spolne napade? Ali se po naši deželi zaradi migracijskih gibanj širi »uvoženi patriarhat«? No, množična zbiranja opitih moških nikjer niso prijeten biotop za ženske. Tudi takrat ne, če izgledajo kot da so severnoafriški izvora.

Kot kaže, so bila na kölnski glavni železni­ški postaji storjena kriminalna dejanja okoli stotih moških iz množice v glavnem žeparjenje. Žeparji praviloma postopajo tako, da se zaletijo v svoje žrtve ter jih s tem zamotijo. Pri tem pogosto nastopajo v skupinah: eden se zaleti, drugi ukrade. Kölnska policija je na svoji spletni strani vsekakor zapisala, da je bil namen spolnih napadov predvsem zamotiti žrtve, da so jih lažje okradli. Zelo možno je, da so nekateri mislili, da bodo ženske žrtve zaradi spolnega napada molčale in ne bodo podale prijave. Toda pri tem so se gladko zmotili. Bili so namreč v Kölnu in ne na trgu Tahrir

Antje Schrupp

Vir: https://www.freitag.de/autoren/antjeschrupp/koeln-ist-nicht-kairo-warum-wir-einen-kuehlen-kopf-bewahren-sollten

Napotila:
http://antjeschrupp.com/
https://www.polizei.nrw.de/koeln/artikel__12759.html
http://www.stern.de/video/koelner-silvester-uebergriffe–hans-ulrich-joerges—wir-muessen-standhaft-bleiben-6636482.html

Advertisements

One thought on “Köln ni Kairo

  1. Pingback: »Lovišča« | Humanistična postaja

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s