Koristnost nekoristnega

»Šol in univerz ne moremo upra­vljati kot podjetja. V nasprotju s tem, kar nas hočejo učiti prevladujoči zakoni trga in trgovine, temelji bistvo kulture izključno na nesebični raz­položljivosti: velika tradicija evrop­skih akademij in starih ustanov, kot je College de France (ki ga je leta 1530 ustanovil Franc I.), katere pomen za zgodovino Evrope je pred kratkim po­udaril Marc Fumaroli na konferenci v Italijanskem inštitutu za filozofske študije v Neaplju, nas opominja, da je študij predvsem pridobivanje znanj, ki nam, brez kakršnih koli utilitari­stičnih obvez, pomaga rasti in nas dela bolj samostojne. In kaže se, da sta ravno doživetje na videz nekori­stnega in pridobivanje dobrega, ki ga ni mogoče nemudoma kvantificirati, investiciji, katerih dobiček se bo po­kazal šele dolgoročno.

Absurdno bi bilo postavljati pod vprašaj pomen profesionalne pripra­ve v nalogah šol in univerz. Toda mar lahko nalogo poučevanja zares skrčimo na formiranje zdravnikov, inženir­jev in odvetnikov?

Zavzemati se izključno za profesi­onalizacijo študentov pomeni izgubiti iz vida univerzalno razsežnost vzgojne funkcije izobrazbe: nobenega poklica ni mogoče odgovorno opravljati, če tehnične kompetence, ki jih zahteva, niso podrejene širši kulturni izobraz­bi, ki študente spodbuja, da si samostojno bogatijo duha, in pušča prosto pot njihovi curiositas. Enačiti človeško bitje izključno z njegovim poklicem, bi bila velika napaka: v vsakem človeku je nekaj bistvenega, kar sega daleč čez njegov poklic. Brez te pedagoške di­menzije, popolnoma ločene od vsake oblike utilitarizma, bi si bilo za pri­hodnost težko predstavljati odgovor­ne državljane, sposobne odpovedati se lastni sebičnosti za skupno dobro, za izražanje solidarnosti, za obram­bo strpnosti, za zahteve po svobodi, za varovanje narave, za podporo pra­vičnosti …«

Nuccio Ordine v knjigi »Koristnost nekoristnega«

Napotila:
http://www.emka.si/koristnost-nekoristnega/PR/1968268
http://www.rtvslo.si/kultura/beremo/nuccio-ordine-koristnost-nekoristnega/381433
http://www.mladina.si/171078/nuccio-ordine-koristnost-nekoristnega/
http://www.delo.si/kultura/knjiga/clovestvo-in-njegove-vaje-iz-nekoristnosti.html
https://issuu.com/emka/docs/koristnost_nekoristnega_prelom

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s