Prevarana Slovenija

Domoljubje, zapisano z ničlami

Posnetek pogovora dr. Borisa Vezjaka z Matejem Šurcem, avtorjem knjige »Prevarana Slovenija« in Rudolfom Mogetom, ki je vodil parlamentarno komisijo, ki je preiskovala trgovino z orožjem.

Ko danes, po petindvajsetih letih »domoljubja«, poskušamo potegniti črto, se izriše bilanca, ki zaboli: siloviti porast korupcije in kriminala, razlastninjenje in srhljiva zadolžitev prebivalstva, odpovedovanje institucij neodvisnega sodstva in medijev, usihanje samostojnosti in dostojanstva neodvisnega novinarstva, strašen razmah revščine in brezdomstva, dosledno poniževanje ustvarjalnega dela in svobode misli – na drugi strani pa rastoči prilaščevalstvo, hujskaštvo, intrigantstvo in pohlep.

Ozadje osamosvojitve: dogodki v obdobju od prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji aprila 1990 do prvih demokratičnih volitev v samostojni državi decembra 1992. Večletno delo uglednega slovenskega novinarja Mateja Šurca, soavtorja odmevne uspešnice, knjižne trilogije V imenu države, ki je prejela več mednarodnih nagrad in priznanj. Knjiga Prevarana Slovenija, je izšla v zbirki Dokumenta ob 25. obletnici slovenske osamosvojitve, razkriva ozadja novejše slovenske zgodovine in prinaša vrsto presenetljivih, vse doslej spregledanih ali zamolčanih dejstev. Poglobljena preiskava več kot deset tisoč (večinoma) tajnih dokumentov, dopolnjena z intervjuji z več kot sto pričevalci, razpira dramatična dogajanja, ki se berejo kot napet vohunski, vojno-politični triler o obdobju od prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji aprila 1990 do prvih demokratičnih volitev v samostojni državi, decembra 1992.

Pogovor z avtorjem knjige je v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru vodil dr. Boris Vezjak. Pogovoru se je pridružil Rudolf Moge, ki je vodil parlamentarno komisijo, ki je preiskovala trgovino z orožjem.

Organizator: Založba Sanje

Napotila:
http://sanje.si/knjigarna/prevarana-slovenija.html
https://www.facebook.com/events/1667978186801459
http://www.vimenudrzave.si/
http://radioprvi.rtvslo.si/2016/03/matej-surc-prevarana-slovenija/

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s