Hiper-Normalizacija

HyperNormalisation, 2016, Adam Curtis

»Živimo v čudnem času. Izredni dogodki se kar naprej vrstijo in ogrožajo stabilnost našega sveta. Samomorilski napadi, begunci, Donald Trump, Vladimir Putin, tudi Brexit. Toda tisti, ki so na oblasti, se zdi, niso sposobni rešiti teh težav in nihče nima nobene vizije drugačne ali boljše prihodnosti. Ta film bo povedal zgodbo o tem, kako smo prišli do tega čudnega stanja. Govori o tem, kako se v zadnjih štiridesetih letih politiki, finančniki in tehnološki utopisti, namesto da bi se soočili z resničnimi kompleksnostmi sveta, vse bolj umikajo. Namesto tega so, da bi lahko ostali na oblasti, zgradili enostavnejšo različico sveta. In ko je ta lažen svet rasel, smo se mu, ker je enostavnost pomirjujoča, pridružili tudi vsi ostali. Tudi tisti, ki so mislili, da napadajo sistem – radikalci, umetniki, glasbeniki in vsa naša proti-kultura – so dejansko postali del te prevare, ker so se tudi oni umaknili v namišljen svet, zaradi česar njihovo nasprotovanje nima vpliva in se nikoli nič ne spremeni. Toda ta umik v sanjski svet je dovolil temnim in destruktivnim silam, da so rasle zunaj njega. Sile, ki se zdaj vračajo in razbijajo krhko površino našega skrbno zgrajenega lažnega sveta.«

To so uvodne besede novega video-eseja angleškega dokumentarista Adamu Curtisa, ki ga je v letu 2016 pripravil za BBC in nosi naslov HyperNormalisation (Hiper-Normalizacija). Film je bil narejen posebej za BBCjeve iplayer (BBCjev spletni video portal) in ni bil in ne bo prikazan na televiziji.

Živimo v času velike negotovosti in zmede. Kar naprej se odvijajo dogodki, ki se zdijo nerazložljivi in izven nadzora. Tisti, ki bi naj bili na oblasti pa so paralizirani – nimajo pojma kaj storiti. Ta film je epska zgodba o tem, kako smo prišli do tega čudnega stanja. Pojasnjuje, ne le zakaj se ti kaotični dogodki dogajajo, ampak tudi zakaj jih mi in naši politiki ne moremo razumeti. Curtis v njem trdi, da so se od 1970ih vlade, finančniki in tehnološki utopisti vdali kompleksnosti resničnega sveta in zgradili bolj preprosti lažen svet, ki ga zdaj vodijo korporacije, stabilnega pa ohranjajo politiki. Vsi na Zahodu – ne samo politiki, novinarji in strokovnjaki – smo se umaknili v poenostavljeno in pogosto popolnoma lažno različico sveta. Vendar, ker je vse okoli nas, ga sprejemamo kot normalnega. Toda obstaja še en svet. Sile, ki so jih politiki poskušali pozabiti in pokopati pred štiridesetimi leti – in ki so od takrat mutirale -, se zdaj obračajo na nas z maščevalnim besom in razbijajo »stene« našega lažnega sveta.

Epska, skoraj tri ure trajajoča zgodba se v prepoznavnem Curtisovem slogu odvija v zadnjih štiridesetih letih in vključuje številne akterje – dinastijo Assad, Donalda Trumpa, Henrya Kissingera, Patti Smith, newyorške umetnike, predsednika Putina, inteligentne stroje, japonske gangsterje, samomorilske napadalce ter izjemno, slabo poznano zgodbo o vzponu, padcu in ponovnem vzponu ter slednjič umoru polkovnika Gadafija.

Naslov »Hiper-Normalizacija« je vzet iz knjige Alexeia Yurchaka iz leta 2006 z naslovom Everything was Forever, Until it was No More: The Last Soviet Generation (Vse je bilo večno dokler ni bilo več: zadnja sovjetska generacija), ki govori o paradoksih življenja v Sovjetski zvezi v obdobju poznega komunizma, tik preden je propadel, ko so vsi vedeli, da sistem propada, vendar si nihče ni znal predstavljati nobene alternative za status quo, politiki in državljani pa so ohranjali pretvezo delujoče družbe. Sčasoma je ta iluzija postala samo-izpolnjujoča prerokba, »lažnost« pa so vsi sprejeli kot resničnost – ta učinek je Yurchak poimenoval »Hiper-Normalizacija«.

Viri:
https://en.wikipedia.org/wiki/HyperNormalisation
http://www.bbc.co.uk/programmes/p04bkttz
http://www.bbc.co.uk/blogs/adamcurtis/entries/02d9ed3c-d71b-4232-ae17-67da423b5df5

Napovednika:

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s