20 lekcij iz 20. stoletja o tem, kako preživeti v Trumpovi Ameriki

Profesor zgodovine Timothy Snyder pogleda v preteklost, da bi nas opomnil, da vpričo nepredstavljivega naredimo kar lahko.

Članek je bil izvirno objavljen na avtorjevi Facebook strani.

Američani niso nič pametnejši od Evropejcev, ki so lahko videli kako je demokracija podlegla fašizmu, nacizmu ali komunizmu. Naša prednost je, da bi se iz njihovih izkušenj lahko česa naučili. Zdaj je pravi čas za to. Tu je 20 lekcij iz strašnega 20. stoletja, prilagojenih današnjim okoliščinam.

 1. Ne ubogajte v naprej. Večina moči, ki jo ima avtoritarnost, je dana prostovoljno. V takšnih časih posamezniki v naprej razmišljajo kaj bo bolj represivna vlada želela in nato to delajo, ne da bi jih za to kdo prosil. To ste že počeli, kajne? Nehajte. Pričakovana poslušnost uči oblasti kaj je mogoče in pospešuje nesvobodo.
 2. Branite institucije. Sledite sodiščem, medijem ali sodišču, časopisu. Ne govorite o »naših institucijah« razen če jih posvojite tako, da delujete v njihovem imenu. Institucije se ne branijo same. Če vsake ne branimo od začetka, padejo kot domine.
 3. Spomnite se poklicne etike. Ko voditelji države dajejo negativni zgled, postane poklicna zaveza k pravični praksi veliko bolj pomembna. Težko je zlomiti pravno državo brez odvetnikov in težko je izvajati montirane procese brez sodnikov.
 4. Ko poslušate politike, bodite pozorni na določene besede. Pazite na široko rabo besed kot so »terorizem« in »ekstremizem«. Bodite pozorni na usodne pojme »izjema« in »izredne razmere«. Bodite jezni na zahrbtno rabo domoljubnega besednjaka.
 5. Ko pride do nezamisljivega, ohranite mirnost. Ko pride do terorističnega napada ne pozabite, da so vsi avtoritarni režimi v vseh časih, bodisi z odprtimi rokami pričakali, bodisi načrtovali takšne dogodke, da bi na ta način utrdili svojo moč. Pomislite na požig Reichstaga. Nenadna nesreča, ki zahteva konec obstoječih razmerij moči, konec opozicijskih strank in tako naprej, je najstarejši trik v hitlerjanski knjigi. Ne nasedajte temu triku.
 6. Bodite prijazni do svojega jezika. Izogibajte se izgovarjanju fraz, ki jih uporabljajo vsi ostali. Zamislite si svoj način govorjenja, tudi če sporočate samo tisto, kar mislite, da vsi govorijo. (Pred spanjem ne uporabljajte interneta. Umaknite svoje tehnične pripomočke iz spalnice in berite.) Kaj brati? Morda »Moč nemočnih« (The Power of the Powerless) Václava Havla, »1984« Georgea Orwella, »Ujeti um« (The Captive Mind) Czesława Milosza, »Uporni človek«( The Rebel) Alberta Camusa, »Izvori totalitarizma« (The Origins of Totalitarianism) Hannah Arendt ali »Nič ni resnično in vse je mogoče« (Nothing is True and Everything is Possible) Petra Pomerantseva.
 7. Izstopajte. Nekdo mora. V besedah in dejanjih je enostavno slediti. Čuden je lahko občutek narediti ali povedati nekaj drugega. Toda brez tega nelagodja ni svobode. V trenutku, ko postavite zgled, je urok »statusa quo« prelomljen in drugi vam bodo sledili.
 8. Zaupajte v resnico. Opustiti dejstva pomeni opustiti svobodo. Če nič ni res, potem ne more nihče kritizirati moči, ker za to nima podlage. Če nič ni res, potem je vse spektakel. Najgloblji žep plačuje za najbolj zaslepljujoče luči.
 9. Raziskujte. Sami ugotovite kaj se dogaja. Več časa posvetite dolgim člankom. Podprite raziskovalno novinarstvo tako, da se naročite na tiskani medij. Zavedajte se, da so nekatere stvari na vašem zaslonu tam, da vam škodujejo. Poučite se o straneh, ki raziskujejo tujo propagando.
 10. Prakticirajte stvarno politiko. Moč želi, da se vaše telo omehča v naslonjaču in da vaša čustva posrka zaslon. Pojdite ven. Postavite svoje telo na neznane kraje z neznanimi ljudmi. Spoprijateljite se z novimi ljudmi in skupaj z njimi protestirajte.
 11. Gledajte se v oči in se pogovarjajte. To ni samo vljudno. To je način, da ostanete v stiku s svojo okolico, da porušite nepotrebne družbene ovire in spoznate komu lahko in komu ne morete zaupati. Če vstopimo v kulturo ovajanja, boste želeli poznati psihološko pokrajino svojega vsakodnevnega življenja.
 12. Prevzemite odgovornost za podobo sveta. Bodite pozorni na svastike in druga znamenja sovraštva. Ne glejte stran in jih ne normalizirajte. Sami jih odstranite in na ta način dajte zgled tudi drugim.
 13. Preprečite enopartijsko državo. Stranke, ki so na določeni točki prevzele državo, so bile nekoč nekaj drugega. Izkoristile so zgodovinski trenutek, da so svojim tekmecem onemogočile politično življenje. Volite na lokalnih in državnih volitvah, dokler lahko.
 14. Če lahko, redno prispevajte za dobre namene. Izberite si dobrodelno ustanovo in nastavite samodejno plačilo. Potem boste vedeli, da ste svobodno naredili nekaj, kar podpira civilno družbo, da pomaga drugim delati nekaj dobrega.
 15. Uredite si zasebno življenje. Zlobni vladarji bodo, da bi vas lahko vodili, uporabi kar vedo o vas. Počistite računalnik zlonamerne programske opreme. Ne pozabite, da je elektronska pošta lahko dostopna tudi drugim. Razmislite o uporabi alternativ interneta ali pa ga preprosto uporabljajte manj. Osebna stališča si izmenjujte osebno. Iz istega razloga razrešujte morebitne pravne težave. Avtoritarnost deluje kot država izsiljevanja, ki išče zanke, na katere vas lahko obesi. Poskusite ne imeti preveč zank.
 16. Učite se od kolegov v drugih državah. Ohranjajte svoja prijateljstva v tujini ali pa ustvarjajte nova. Sedanje težave tukaj so del splošnega trenda. Nobena država ne bo sama našla rešitve. Poskrbite, da imate vi in vaša družina potne liste.
 17. Bodite pozorni na paravojaške enote. Ko možje s pištolami, ki so vedno trdili, da so proti sistemu, začnejo nositi uniforme in maširati naokrog z baklami in slikami Voditelja, je konec blizu. Ko se paravojaške enote Voditelja in uradna policija ter vojska pomešajo, je igre konec.
 18. Če morate biti oboroženi, reflektirajte. Če v javni službi nosite orožje, naj vas Bog blagoslovi in varuje. Vedite, da so bili v zločine preteklosti vpleteni policaji in vojaki, ki so nekega dne začeli delati nepravilnosti. Bodite pripravljeni reči ne. (Če ne veste kaj to pomeni, se obrnite na Spominski muzej holokavsta (United States Holocaust Memorial Museum) in se pozanimajte za usposabljanje v poklicni etiki.)
 19. Bodite pogumni, kot ste le lahko. Če ni nihče od nas pripravljen umreti za svobodo, potem bomo vsi umrli v nesvobodi.
 20. Bodite domoljubni. Sedanji predsednik ni. Predstavljajte dober zgled za prihodnje rodove kaj pomeni Amerika. Potrebovali ga bodo.

Timothy Snyder

Timothy Snyder je profesor zgodovine na Univerzi Yale. Med drugim je avtor knjige Black Earth: The Holocaust as History and Warning (Črna zemlja: holokavst kot zgodovina in opozorilo).

Vir: http://inthesetimes.com/article/19658/20-lessons-from-the-20th-century-on-how-to-survive-in-trumps-america

Napotili:
O tiraniji: dvajset lekcij iz 20. stoletja (On Tyranny: Twenty Lessons from the Twentieth Century), Timothy Snyder
http://timothysnyder.org/books/on-tyranny-tr
Pet korakov do tiranije
http://zofijini.net/bodica_tiranija/

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s