Manifest proti diktaturi športa

Nekoč so bile predanost, strast, skupnost in identiteta bistvo športa, danes gre samo še za moč in denar. Veliki športni dogodki, kot so nogometna svetovna prvenstva in olimpijske igre, so v rokah majhne klike ljudi, katere člani se obnašajo osupljivo mafijsko in avtoritarno. FIFA in MOK sta praktično brez zunanjega nadzora; sta združenji, ki delujeta po švicarskem pravu, medtem ko se pretvarjata, da sta nadnacionalni. Države gostiteljice športnih prireditev jima predajo bistven del svoje suverenosti, razveljavijo pravila mejnega nadzora, davčnega in delovnega prava ter zakonov o pranju denarja. Stadioni in njihova okolica postanejo njihovo ozemlje, na katerem veljajo pravila MOK-a in FIFE.

FIFA in MOK s »kulturnim bogastvom človeštva« upravljata kot z monopolom elitistične, neo-fevdalno organizirane klike. Medtem ko gostitelji, v resnici pa seveda davkoplačevalci, že več desetletij ustvarjajo vse večje izgube, MOK in FIFA dosegata velikanske dobičke, katerih prilastitev ni podvržena nobenemu pravemu javnemu nadzoru. Ponavljajoče se zgodbe o korupciji niso naključje, ampak so del samega sistema.

Še več, vseprisoten vrhunski šport, zlasti nogomet, je dosegel finančne razsežnosti, ki za družbo niso več znosne. Ne gre za svoboden trg brez subvencij, saj javnost plačuje za infrastrukturo – stadione, ceste, javni prevoz – in policijska posredovanja. Nogometaši medtem služijo plače, ki so tisočkrat višje od plač učiteljev, medicinskih sester, voznikov avtobusov in javnih uslužbencev.

Ta sistem omogočajo ne le oblasti, temveč predvsem nadomestila za medijske pravice. Z drugimi besedami: mi, gledalci. Kakorkoli ljub nam je šport, kakorkoli fascinirani smo nad nogometom – postalo je nujno, da teh pogojev ne podpiramo več. Neo-fevdalnih spletkarjenj in mračnih poslov, absurdne družbene nepravičnosti tega sistema ne bi smeli več podpirati. Pomanjkanja preglednosti in korupcije demokratična družba ne bi smela tolerirati.

Bojkotirajmo FIFA svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji!
Ne glejmo tekem!
Nismo samo dvigovalci ratingov, neumne ovce, neumni potrošniki –
mi smo pravi nogometni navijači!

Odlomek iz: Stefan Gmünder/Klaus Zeyringer: Das wunde Leder. Wie Kommerz und Korruption den Fußball kaputt machen (Ranjeno usnje. Kako komercializacija in korupcija uničujeta nogomet). str. 127-128. Suhrkamp Verlag Berlin, 2018.

Klaus Zeyringer je profesor nemških študij in literarni kritik

Ilija Trojanow je bolgarsko-nemški pisatelj, prevajalec in založnik

Vir: http://www.versopolis.com/panorama/628/manifesto-against-the-dictatorship-of-sport

Napotila:
http://zofijini.net/deset-razlogov-za-nasprotovanje-vsem-olimpijskim-igram/
http://zofijini.net/nogomet-politicnost-in-protest/
http://zofijini.net/koticek_sport/
http://zofijini.net/modrost_sport/
http://zofijini.net/bodica_peking/
http://zofijini.net/koticek_vecji/

Advertisements

One thought on “Manifest proti diktaturi športa

  1. Pingback: Zakaj je Borges sovražil nogomet? | Humanistična postaja

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s